Dzisiaj jest sob lip 20, 2024 12:24 pm


pyxis i mikrotik

Wszelkie pytania dotyczące konfiguracji.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Pikol

  • Posty: 41
  • Rejestracja: sob kwie 05, 2014 1:51 pm

Re: pyxis i mikrotik

Postpn lip 11, 2016 9:42 pm

dodaj interfejs pppoe do regółki global i będzie zliczać
Offline

czaro85

  • Posty: 3
  • Rejestracja: wt mar 29, 2016 10:40 pm

Re: pyxis i mikrotik

Postpn sie 13, 2018 11:02 pm

Mogę prosić o prostsze wyjaśnienie jak uruchomić kolejkowanie w przypadku pppoe?
Offline

Outlaw

  • Posty: 8
  • Rejestracja: czw mar 06, 2014 11:26 am

Re: pyxis i mikrotik

Postczw lis 21, 2019 6:32 pm

Ktoś to ogarnął, bo mam to samo?
Offline

LIMITS

  • Posty: 3
  • Rejestracja: wt paź 09, 2018 10:57 am

Re: pyxis i mikrotik

Postwt sty 31, 2023 3:53 pm

Witam,
też walczyłem długi czas z tym problemem.
Wystarczy zmienić TARGET w głównej kolejce queue z nazwy interfejsu na klasy adresowe IP.
Wtedy wszystkie pakiety (PPPoe, DHCP, static) prawidłowo się kolejkują.
Najnowsza wersja pyxis pozwala na dodanie własnego skryptu, który będzie umieszczony na końcu konfiguracji wysyłanej na MT.
Ja mam ustawiony taki wpis, który podmienia target=BRIDGE_LAN na target=10.10.10.0/24.
:foreach i in [/queue simple find] do={:if ("." . [:find [/queue simple get $i target] "Bridge_LAN"] . "."!="..") do={/queue simple set target=10.10.10.0/23 $i}}
Można też krótszy:
queue simple set target=10.10.10.0/23 7 (siedem oznacza l.p. w queue, ale trzeba pilnować numeru w razie dodawania kolejek przed "global").
Offline

Jardo

  • Posty: 431
  • Rejestracja: pt lut 12, 2010 10:26 pm

Re: pyxis i mikrotik

Postczw mar 23, 2023 7:58 pm

podpowie ktoś jak w MT ustawić by pewne klasy adresowe klientów wychodziły w NAt innym IP?
przykładowo 10.10.10.0/24 wychodzi publicznym x.x.x.x
a 10.10.10.1/24 wychodzi publicznym y.y.y.y
Poprzednia

Wróć do Konfiguracja

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron