Dzisiaj jest wt wrz 25, 2018 9:19 am


Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Często zadawane pytania
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

acerlex

  • Posty: 45
  • Rejestracja: wt paź 19, 2010 5:23 pm

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postczw mar 24, 2016 5:37 pm

Uwaga na klientów nieaktywnych i ich urządzenia.Choć nieaktywne ale figurują jako podłączone do nadajnika,niektóre z nich są dodane do siis.No chyba że chodzi o datę dezaktywacji i dlatego figurują w raporcie.Ale to niech P.Piotr sie wypowie.
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1778
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postczw mar 24, 2016 5:46 pm

Jesli dany user byl aktywny na dzien na ktory budujemy raport (date ustawiamy na formatce), to jego urzadzenia zostana ujete w raporcie.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1778
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postsob mar 26, 2016 9:58 pm

Na stronie www jest wersja beta z budowaniem raportu F06

Przepraszam, ze tak na ostatnia chwile, ale to straszna kobyla jesli chodzi o samo okodowanie.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

ArturJ

  • Posty: 7
  • Rejestracja: pn mar 27, 2017 10:26 am

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postwt mar 28, 2017 10:16 am

Witam.
Jestem nowy na tym forum, więc jeśli piszę w złym miejscu proszę o wybaczenie.

Jak wykazać za pomocą Pyxis4sql więcej niż 1 linię ( kablową czy bezprzewodową ) między dwoma węzłami?

Mam między węzłem A i B radiolinię i światłowód, w punkcie B wskazuję jako węzeł nadrzędny punkt A, rodzaj linii kablowa światłowód itp. , ale chciałbym także wykazać radiolinię na paśmie licencjonowanym ( służącą jako backup ).

Jeśli tego nie zrobię, SIIS wyrzuca komunikat, że nie wykazałem radiolinii na pasmo licencjonowane.

Taki sam mam problem z wykazaniem dwóch punktów styku ( dwóch operatorów łącz pracujących równolegle ).
Proszę o pomoc.
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1778
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postwt mar 28, 2017 10:50 am

W Pyxisie wprowadzasz fizycznie dzialajace polaczenia miedzy wezlami, wiec dwoch nie dodasz. Trzeba by chyba dopisac to bezposrednio w SIIS, jesli sie pluja, ze nie wykazales tej lini na licencjonowanym pasmie.
Analogiczna sytuacja jest z punktami styku.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

ArturJ

  • Posty: 7
  • Rejestracja: pn mar 27, 2017 10:26 am

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postwt mar 28, 2017 11:11 am

Tak na prawdę na tym backupie, jest świadczona usługa backupu dla jednej z firm, w związku z czym jest on używany, tak samo obydwa punkty styku.
Przyjąłem do wiadomości, że w chwili obecnej pozostaje tylko ręcznie dopisać w siis.

Chyba znalazłem błąd w programie:
gdy wybierzemy rodzaj traktu w węźle "podziemny w rurociagu" siis zwraca komunikat : 1. 291 19 417 Podana wartość nie jest jedną z dopuszczalnych.
Może to być związane z brakiem literki "ą". Póki co obszedłem podając że mam w kanalizacji .

Przydała by się też opcja wprowadzania współrzędnych geograficznych, dla tych punktów z adresami spoza bazy referencyjnej.

Dziękuje za odpowiedź.
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1778
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postwt mar 28, 2017 11:30 am

OK. Poprawie, bo pewnie problem w literowce.

Z tymi wspolrzednymi czekam, bo planuje dodac opcje przypisywania wielu lokalizacji do klienta (do konkretnego urzadzenia ). Warunkiem jest zakonczenie tegorocznego SIISa. :-)
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

ArturJ

  • Posty: 7
  • Rejestracja: pn mar 27, 2017 10:26 am

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postwt mar 28, 2017 12:59 pm

mam jeszcze problem z węzłem obcym ( punktem styku ).
Dodałem węzeł, interfejs do węzła, później nawet dodałem urządzenie które tam jest i przypisałem do niego węzeł i interfejs, a program nie chce wyeksportować do pliku csv interfejsu ( nie ma go w tym pliku ).
W związku z tym przy imporcie do SIIS pojawia się komunikat ".......(typ: Punkt styku) został usunięty, gdyż w plikach z danymi nie zdefiniowano poprawnego obiektu powiązanego "WAW/DCENTER" (typ: Interfejs węzła)."

Co muszę zrobić jeszcze żeby ten interfejs się znalazł w pliku csv?
Offline

ArturJ

  • Posty: 7
  • Rejestracja: pn mar 27, 2017 10:26 am

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postwt mar 28, 2017 1:11 pm

W pliku csv mam dwa zasięgi dla których dostaje w SIIS komunikat błędu przy imporcie:
4. 526 14 508 Podany kod ULIC nie jest zgodny z podaną nazwą i typem ulicy.
5. 525 14 508 Podany kod ULIC nie jest zgodny z podaną nazwą i typem ulicy.

"ul. Batalionu "Parasol"","00872"
"ul. Batalionu "Zośka"","00877"

Coś mi się wydaje, że to przez użyte w nazwach cudzysłowy , ale takie nazwy podstawia TERYT
Offline

ArturJ

  • Posty: 7
  • Rejestracja: pn mar 27, 2017 10:26 am

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postwt mar 28, 2017 1:48 pm

ArturJ pisze:mam jeszcze problem z węzłem obcym ( punktem styku ).
Dodałem węzeł, interfejs do węzła, później nawet dodałem urządzenie które tam jest i przypisałem do niego węzeł i interfejs, a program nie chce wyeksportować do pliku csv interfejsu ( nie ma go w tym pliku ).
W związku z tym przy imporcie do SIIS pojawia się komunikat ".......(typ: Punkt styku) został usunięty, gdyż w plikach z danymi nie zdefiniowano poprawnego obiektu powiązanego "WAW/DCENTER" (typ: Interfejs węzła)."

Co muszę zrobić jeszcze żeby ten interfejs się znalazł w pliku csv?



Wydaje mi się że problem polega na tym iż pyxis w kolumnie 5 wiersza PS podaje grupę interfejsów węzła obcego, a powinien podawać identyfikator interfejsu węzła własnego ( tak jak w formularzu SIIS ).
Offline

ArturJ

  • Posty: 7
  • Rejestracja: pn mar 27, 2017 10:26 am

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postwt mar 28, 2017 3:14 pm

ArturJ pisze:W pliku csv mam dwa zasięgi dla których dostaje w SIIS komunikat błędu przy imporcie:
4. 526 14 508 Podany kod ULIC nie jest zgodny z podaną nazwą i typem ulicy.
5. 525 14 508 Podany kod ULIC nie jest zgodny z podaną nazwą i typem ulicy.

"ul. Batalionu "Parasol"","00872"
"ul. Batalionu "Zośka"","00877"

Coś mi się wydaje, że to przez użyte w nazwach cudzysłowy , ale takie nazwy podstawia TERYT


Sprawdziłem, żeby to naprawić w pliku powinno być tak:
"ul. Batalionu ""Zośka""","00877"
"ul. Batalionu ""Parasol""","00872"
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1778
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postśr mar 29, 2017 9:31 am

OK. Cudzyslowy poprawie. Nie spotkalem sie jeszcze z tym problemem a w opisie formatu nie umiscili takich informacji.

Sprawdz jeszcze z tym wezlem dokladnie, bo wczoraj automat SIIS lyknal bez problemu pliczek z wezlem obcym z mojej sieci i nie protestowal. Ja tez zajrze w kod, ale wieczorem dopiero.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

ArturJ

  • Posty: 7
  • Rejestracja: pn mar 27, 2017 10:26 am

Re: Pyxis4SQL - budowanie raportu dla SIIS

Postpt mar 31, 2017 11:59 am

Nie żebym się chwalił, ale ja temat raportu właśnie zakończyłem.
Z rzeczy, które miło byłoby zobaczyć za rok w pyxis jeśli chodzi o inwentaryzację:
- możliwość dodawania więcej niż jednego połączenia między węzłami własnymi i więcej niż jednego punktu styku ( przypadek kilku połączeń do operatorów)
- pola do podawania długości i szerokości geograficznej w Węzłach ( przydatne jeśli mamy budynki np 51A 51B, a SIIS w bazie ma tylko 51, poza tym mapa w SIIS się zupełnie inaczej rysuje jak poda się współrzędne dla Węzłów-szczególnie tych w ramach jednej miejscowości )
- możliwość wprowadzenia budynków umożliwiających kolokację

Ja sobie poradziłem z tymi tematami edytując plik csv.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Poprzednia

Wróć do Pyxis4SQL FAQ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość