Dzisiaj jest czw kwie 09, 2020 11:10 pm


raporty i funkcjonalność SIIS

Jak użyć danej funkcji i do czego ona służy.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

malyak

  • Posty: 49
  • Rejestracja: pt maja 28, 2010 3:18 pm

raporty i funkcjonalność SIIS

Postśr kwie 04, 2018 9:32 pm

Witam,

Czy planujesz aktualizacje SIIS ? brakuje wg mnie kilku rzeczy lub można by je trochę doprecyzować

np.
- węzeł włąsny lub współdzielony (brak możliwośći określenia podmiotu obcego/wspólnego)
- to samo tyczy się innych zakładek w SIIS

pozdrawiam
Adam
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1873
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postpt kwie 06, 2018 12:44 am

Faktycznie w wezle wpoldzielonym nie odblokowuje sie pole wyboru podmiotu obcego. To raczej jest bug. Spojrze na to.

Aktualizacje staram sie robic na biezaco - cos sie zmienia - dostosowuje.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

green3d

  • Posty: 82
  • Rejestracja: sob sty 03, 2009 4:23 pm

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postczw mar 05, 2020 4:11 pm

Podczas importu TERYT nie pojawia się komunikat o zakończeniu tej operacji. Po jakimś dłuższym czasie jak wchodzę do Raport SIIS> Uzgodnij TERYT to w nazwach ulic/województwa/powiatu zamiast polskich znaków jest znak zapytania. Proszę o pomoc.
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1873
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postczw mar 05, 2020 4:34 pm

Prosze sprawdzic ustawienie strony kodowej bazy Pyxisa.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

green3d

  • Posty: 82
  • Rejestracja: sob sty 03, 2009 4:23 pm

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postczw mar 05, 2020 4:45 pm

utf8_polish_ci
EDIT: Podglądając zawartość tablic przez phpmyadmin widzę że nie ma polskich znaków. W programie są dane z polskimi znakami. Po eksporcie bazy użytkowników do pliku i wyświetleniu go w edytorze polskie znaki są widoczne dopiero po ustawieniu kodowania na WINDOWS-1250. Jak można plik TERYT zaimportować aby było ok?
EDIT2:
Pisze w instrukcji aby pobrać plik teryt z Waszej strony i umieścić w katalogu gdzie jest Pyxis4SQL.exe co zrobiłem, ale program pobiera jakiś plik TERYT2, umieszcza w katalogu pyxis4sql_priv i jego importuje. No to jak w końcu? Który plik jest tym właściwym?
Offline

green3d

  • Posty: 82
  • Rejestracja: sob sty 03, 2009 4:23 pm

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postczw mar 05, 2020 11:22 pm

Niestety wygląda na to że w tych tablicach utf8 zaszyte są polskie znaki w kodowaniu 1250. Program tak zapisuje dane w bazie. Jak mogę zaimportować ten plik TERYT aby wygenerować ten plik na GUS?
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1873
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postpt mar 06, 2020 12:41 am

Cala baza Pyxisa jest w kodowaniu UTF8. Przynajmniej tak pownna byc ustawiona i tak jest w instrukcji.
Jesli masz ja w CP1250 (a takie kodowanie powinien konwertowac dopiero mostek ODBC), to albo ja przekodujesz w pliku SQL, albo przekodujesz baze TERYT na Win1250.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1873
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postpt mar 06, 2020 12:43 am

Import bazy TERTY masz w Opcje - Funkcje pomocnicze - TERYT i z tej opcji programu automatycznie pobierasz i importujesz TERYT.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

green3d

  • Posty: 82
  • Rejestracja: sob sty 03, 2009 4:23 pm

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postpt mar 06, 2020 1:06 am

Pyxis pisze:Import bazy TERTY masz w Opcje - Funkcje pomocnicze - TERYT i z tej opcji programu automatycznie pobierasz i importujesz TERYT.

Robię tak i po imporcie zamiast polskich znaków są znaki zapytania.
Offline

green3d

  • Posty: 82
  • Rejestracja: sob sty 03, 2009 4:23 pm

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postpt mar 06, 2020 1:17 am

Pyxis pisze:Cala baza Pyxisa jest w kodowaniu UTF8. Przynajmniej tak pownna byc ustawiona i tak jest w instrukcji.
Jesli masz ja w CP1250 (a takie kodowanie powinien konwertowac dopiero mostek ODBC), to albo ja przekodujesz w pliku SQL, albo przekodujesz baze TERYT na Win1250.

Podglądając przy pomocy phpmyadmin importowane tablice teryta widzę polskie znaki. Robiąc to samo z tablicami zawierającymi dane faktur już ich nie widzę. Wszystkie tablice mają ustawione wymagane kodowanie.
Co mam zrobić aby było ok?
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1873
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postpt mar 06, 2020 11:36 am

A wiec dane w tabelach Pyxisa nie sa wpisywane w kodowaniu UTF8. Sama zmiana kodowania tabeli nie zmieni jej zawartosci w rekordach juz wczesniej wpisanych.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

green3d

  • Posty: 82
  • Rejestracja: sob sty 03, 2009 4:23 pm

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postpt mar 06, 2020 2:52 pm

Napisałem program który mi to zaimportował. Teraz pytanie z innej beczki. Czy w pliku wynikowym są TYLKO aktywni użytkownicy?
Offline

Pyxis

Site Admin

  • Posty: 1873
  • Rejestracja: pn wrz 29, 2008 11:40 pm
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postpt mar 06, 2020 3:10 pm

Tak, aktywni na dzien wybrny jako data budowania raportu.
Piotr Szkut - PYXIS
Offline

giete

  • Posty: 8
  • Rejestracja: ndz gru 18, 2016 7:08 pm

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postśr mar 11, 2020 5:25 pm

Pierwszy raz będę próbował wygenerować raport z Pyxisa. Mam kilka braków informacyjnych lub nie widzę opcji:

1. Jak dodać "Łączenia kabli" czyli mufy oraz "Linie Kablowe" ???
2. Jak dodać współrzędne geograficzne?? (konieczne przy dodawaniu "Łączenia kabli").
3. Jak dodać "Zasięgi sieci" (czyli budynki będące w zasięgu ftth ale nie będące klientami) ???
To co wymagane w raporcie.
Offline

KolNet

  • Posty: 66
  • Rejestracja: wt lis 19, 2013 10:26 am

Re: raporty i funkcjonalność SIIS

Postsob mar 21, 2020 4:33 pm

No I nadal poprawa koordynatów GPS, został tydzień a ja nie chcę czekać na ostatnią chwilę.
Następna

Wróć do Funkcje programu

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości

cron