Witam, jest jakaś możliwość żeby program sam pobierał listę wpłat z banku i je rozliczał? Pracownik do tej pory robi to ręcznie i zauważyłem że niektóre wpłaty są zduplikowane, czyli musiał dwa razy pobrać zestawienie z banku z tego samego dnia. Robi się wtedy nezły bałagan i ręcznie trzeba wszystkich sprawdzić...
Tylko że autor nabrał wody w usta... U mnie tak nie jest i widzę że mam kilka razy jedną wpłatę rozliczoną... Aż się boję jak to wygląda w skali całej sieci.
Przed importem sprawdzana jest suma kontrolna (MD5) pliku i jesli jest identyczna z juz zaimportowanym wczesniej, to plik nie jest powtornie wczytywany. Nalezy usunac go z bazy sum kontrolnych i wtedy taki powtorny import jest mozliwy. Zrobic to nieswiadomie jest raczej trudno.
Skoro jest klient poczty zaimplementowany do wysyłania wiadomości to może udało by się rozbudować o funkcje odbierania i mógłby pobierać pliki z banków by zautomatyzować zaksięgowywanie wpłat.(można ustalić adres banku, nazwa wiadomości i rodzaj pliku.by agent poczty pobierał tylko pliki z banku pozostałe by pomijał lub usuwał)
Ja tez wole, zeby sie to odbywalo pod okiem operatora. Czasami wylapuje juz na poziomie importu platnosci, ktore robia firmy na subkonto internetowe za fakture za jakis sprzet np.